DR. LUMIR ONDREJ HANUS

Lumír Ondrej Hanuš je češki analitični kemik in vodilna avtoriteta na področju raziskovanja konoplje. Leta 1992 sta z Williamom Anthonyjem Devanom izolirala in prva opisala strukturo anandamida, endogenega kanabinoidnega nevrotransmitorja.

Doc. RNDr. Lumir Ondrej Hanuš, DrSc., Dr.h.c. Lumír Hanuš je bil rojen leta 1947 v Olomoucu, v takratni Češkoslovaški republiki. Je daljni sorodnik češkega kemika Josefa Hanuša (1872–1955).

Leta 1966 se je Hanuš vpisal na Naravoslovno fakulteto, na Univerzi Palacky v Olomoucu. Leta 1970 je profesor Zdenek Krejči iz Medicinske fakultete – Oddelek za higieno in epidemiologijo (kjer so leta 1955 opisali učinke bakterij na konopljo), potreboval pomoč in tako je v decembru 1970 dodiplomski študent Hanuš postal Krejčijev asistent pri raziskavah konoplje in hašiša. Tam je Hanuš spoznal tudi profesorja Jana Kabelika in Františka Santavýja, ki so skupaj s profesorjem Krejčijem postavili temelje raziskavam konoplje in njenim zdravilnim učinkom. Od leta 1971 je Hanuš gojil konopljo na dveh poljih v raziskovalne namene na Raziskovalnem inštitutu za gojenje in pridelavo rastlin. Izvlečke pridelane konoplje so uporabljali tudi v Fakultetni bolnišnici Olomouc za zdravljenje aft, herpesa simpleksa, herpesa zostra in dekubitusov.

Hanuš je diplomiral leta 1972 in nadaljeval akademsko kariero v Olomoucu ter tako leta 1974 tudi doktoriral iz naravoslovja. Z akademskimi in raziskovalnimi aktivnostmi je nadaljeval na Univerzi v Olomoucu do leta 1990. Hanuš je sodeloval tudi v raziskavi Češkoslovaške akademije za naravoslovje in nadaljeval podiplomski raziskovalni študij na Univerzi Jan Evangelista Purkyne v Brnu (danes Masarykova univerza). V letih 1978–1979 je delal kot znanstveni sodelavec Univerze Mississippi, kjer se je osredotočal ne samo na konopljo, ampak tudi na kokine liste. Leta 1994 je postal izredni profesor organske kemije in leta 1995 na Univerzi Charles v Pragi pridobil doktorat iz naravoslovja iz farmakološke kemije.

Mnogo let je bil Hanuš tudi v stiku z izraelskim raziskovalcem konoplje, dr. Raphaelom Mechoulamom. Po žametni revoluciji so Hanuša povabili na Hebrejsko univerzo v Jeruzalemu, kjer je nadaljeval s svojimi raziskavami. V Izraelu sta leta 1992 Hanuš in ameriški molekularni farmakolog, William Anthony Devane, prva opisala strukturo anandamida, endogenega kanabinoidnega nevrotransmitorja. Hanuš v Jeruzalemu nadaljuje s svojim raziskovanjem kanabinoidov, endokanabinoidov in njihovih derivatov.